fbpx

Wielu moich turystów po dwóch dniach pobytu w Rzymie zaczyna skarżyć się, że mają już dosyć makaronu i pizzy. Szczerze im współczuję i mówię im wówczas, że tego Rzymianie nie jedzą codzienne. Po czym dodaję, że mieszkańcy Wiecznego Miasta mają mnóstwo innych ciekawych dań. Moi turyści bardzo często o tym nie wiedzą ograniczając się jedynie stereotypowo do pizzy i makaronów. Co zatem można zjeść w Rzymie oprócz pizzy i makaronu? Czego warto spróbować? Przeczytajcie poniżej.

 

1 POMODORO AL RISO

Jednym z kultowych dań kuchni rzymskiej, które bardzo często dostaniemy latem jest pomodoro al riso. Pomidory są faszerowane ryżem z pietruszką, czosnkiem i pieczone razem z ziemniakami. Danie to można spożywać na ciepło jak i na zimno. Polecam je również wegetarianom i weganom.

 

Pomodoro al riso razem z fasolką szparagową

 

Bardzo często pomodoro al riso znajdziemy w tak zwanej tavola calda, czyli w lokalu tak zwanym „ciepły stół”. Przypomina on nieco nasz bar mleczny, gdzie codziennie są świeże i ciepłe dania, obowiązuje w nich samoobsługa i można tam zjeść w bardzo dostępnej cenie. Dwa takie miejsca godne polecenia znajdują się w pobliżu Watykanu: Giselda, via Giulio Cesare 195 oraz Forno Feliziani, via Candia 61.

Pamiętajmy jednak, że tam, gdzie jedzą lokalsi o godzinie 16.00 dobrego jedzenia już nie dostaniemy. Rzymianie jedzą o określonych porach i ściśle tego przestrzegają. Pora obiadowa jest pomiędzy 12.30 a 14.00 i w tych godzinach jest też szansa na pomodoro al riso.

 

2 ABBACCHIO A SCOTTADITO

Abbacchio a scottadito jest tradycyjną potrawą kuchni rzymskiej. Są to grilowane jagnięce żeberka. Nazywane są „scottadito” czyli dosłownie „parzą w palce” gdyż spożywamy je na gorąco natychmiast po przyrządzeniu.

 

Abbacchio a scottadito

 

Abbacchio a scottadito jest typowym daniem Wielkanocnym, ale w wielu miejscach w Rzymie dostaniemy je na okrągły rok. Warto je spróbować na przykład we Fraschetta Castel Sant’Angelo, via del Banco di Santo Spirito 20.

 

3 POLLO ALLA ROMANA

Pollo alla Romana jest rzymskim daniem, którego turysta nie zna i bardzo się dziwi, kiedy o nim opowiadam. Na nie składają się podudzia kurczaka, które są duszone w sosie pomidorowym z kawałkami słodkiej papryki.

 

Pollo alla Romana

 

Doskonałego kurczaka podaje jeden z moich ulubionych lokali na Monti, dzielnicy Rzymu, blisko Koloseum. Ta stara rozlewnia wina nazywa się Ai Tre Scalini, via Panisperna 251.

 

4 SALTOMBOCCA ALLA ROMANA

Saltimbocca alla Romana to jedno z najbardziej znanych i kultowych dań rzymskich. Nazywa się ono saltimbocca gdyż dosłownie oznacza wskakuje do buzi. Jest to plasterek chudej cielęciny z szynką parmeńską i listkiem szałwi smażony na maśle. Bardzo często mięso to jest podawane wraz z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Mmmm palce lizać.

 

Saltimbocca alla Romana

 

Jednym z miejsc, w których chętnie zamawiam to danie jest Fraschetta Castel Sant’Angelo, via del Banco di Santo Spirito 20.

Tutaj przy okazji pozwolę sobie ostrzec moich czytelników, iż jest nieco lokali w Rzymie, które niestety zamiast cielęciny podają wieprzowy schab. Jest on tańszy od cielęciny zatem w ten sposób restauratorzy zarabiają na nieświadomym turyście. Jedno z takich miejsc właśnie stanowi Tonnarello na Zatybrzu rozsławione przez blogerów i turystów, którzy niewiele wiedzą o tradycjach rzymskiej kuchni.

W poniższym linku znajdziecie więcej o kuchni rzymskiej, czego warto spróbować i gdzie

 

 

https://basiakaminska.pl/produkt/rzymskie-smaki-gdzie-dobrze-zjesc-i-wypic-w-rzymie-eprzewodnik/

 

5 POKE I AVOCADO BAR

Poké we wszystkich możliwych opcjach już jakiś czas temu zawładnął Rzymem. Jest to bardzo zdrowe i pełnowartościowe danie na bazie ryżu białego, pełnoziarnistego lub czarnego (tak zwany riso Venere). Do bazy z ryżu możemy sobie bardzo często sami wybrać dodatki takie jak wędzony łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe, kurczak, fasolka, awokado, algi morskie, ogórek, pomidor, kukurydza, czerwona kapusta i inne. Zestaw ten możemy jeszcze uzupełnić sosem i uzyskać wyśmienite i zdrowe danie na zimno idealne na gorące dni.

 

Poké

 

Poké, które sobie sami skomponujemy dostaniemy na Mercato Centrale, via Giovanni Giolitti 36. Blisko zaś Koloseum, w dzielnicy Monti znajdziemy Avocado Bar, via della Madonna dei Monti 103.

 

6 SAŁATKI MIĘSNE, WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE

W pobliżu Panteonu odkryłam miejsce, gdzie znajdziemy zdrowe jedzenie wegetariańskie i wegańskie, chociaż nie brak w nim też potraw mięsnych. Podają tam doskonałe suppli z mięsem wieprzowym, czy też sałatkę z kurczakiem. Prawdziwymi hitami są jednak sałatki z ryżem, grillowaną cukinią, marchewką i bakłażanem, zupa z soczewicy,  czy też sałatka z ciecierzycy z serem feta, pomidorem i rukolą.

 

Sałatka

 

Tutaj przygotowują nawet swoją domową lemoniadę, nieco słodyczy na deser, a wszystko jest bardzo świeże i ładnie zaprezentowane. Potrawy są podane w metalowych miseczkach oraz szklankach zatem ekologicznie i bez użycia plastikowych naczyń. Koniecznie tam zajrzyjcie, lokal jest skromny i bardzo czysty: Pandali Via di Torre Argentina, 3.

 

7 KUSKUS Z WARZYWAMI I PULPECIKI MIĘSNE 

Kuskus możemy znaleźć bardzo często w codziennej rzymskiej diecie. Stanowi on głównie doskonałe źródło węglowodanów. Bardzo często też jest on przyrządzany z drobnymi kawałeczkami warzyw: papryką, cukinią, bakłażanem czy rukolą. Do takiego dania możemy jeszcze dołożyć pulpeciki mięsne z sosem cytrynowym (polpette al limone) i mamy kompletny, lekki, szybki i zdrowy rzymski obiadek.

 

Kuskus z pulpecikami

 

Polecam dwa miejsca w pobliżu Watykanu:
Giselda, via Giulio Cesare 195 oraz 
Forno Feliziani, via Candia 61.

 

8 SAŁATKA RYŻOWA (INSLALATA DI RISO)

Sałatka ryżowa czyli insalata di riso stanowi bardzo popularne danie letnie w Rzymie, chętnie też przygotowywane na pikniki oraz wyprawy nad morze. Składa się na nią ryż, jak wskazuje nazwa, tuńczyk, pomidory, ser caciocavallo, zielony groszek, papryka czerwona i żółta, czarne oliwki, czasami ogórki w occie winnym oraz jajko.

Cała ta potrawa jest bardzo lekka i smaczna. Bardzo lubią ją też Rzymianie zatem często zamawiają ją na lunch, nie tylko latem. Doskonałą sałatkę ryżową dostaniecie niedaleko Watykanu w Giselda, via Giulio Cesare 195 oraz Forno Feliziani, via Candia 61.

 

9 ŻEBERKA CZY GOLONKA?

Wielu moich turystów wyobraża sobie, że w Rzymie jemy tylko pizzę i makaron. Kuchnia rzymska jest jednak w dużym stopniu kuchnią mięsną i mieszkańcy Rzymu mięso jedzą bardzo chętnie. Le spuntature di maiale czyli wieprzowe żeberka z grila podane wraz z pieczonymi ziemniakami to przysmak, który uwielbiają prawie wszyscy Rzymianie. Myślę, że wielu turystów też. Moim z pewnością otwierają się szeroko oczy ze zdziwienia, kiedy mówię im o żeberkach.

 

Żeberka z pieczonymi ziemniakami

 

Golonka (stinco) jeszcze bardziej zadziwia moich turystów, którzy ulegli stereotypom o włoskim jedzeniu. To danie dostaniemy również z pieczonymi ziemniakami oraz zieloną sałatą.

Obie te potrawy dla tych, którzy już nie mogą patrzeć na makaron znajdziecie na Mercato Centrale.

Poniżej zatem podrzucam Wam więcej informacji o Mercato Centrale oraz innych targowiskach ze street food.

Słynne rzymskie targowiska, które warto odwiedzić

 

10 OWOCE MORZA

Owoce morze to zawsze doskonała alternatywa dla pizzy i makaronu. Najbardziej polecam zatem wszelki frittury, czyli panierowane i smażone na głębokim oleju ośmiorniczki, kałamarnice, krewetki i sardele.

 

Owoce morza

 

Tutaj możecie sprawdzić dokładnie co możecie zjeść z owoców morza.

Owoce morza – czego warto spróbować w Rzymie

Te wszystkie super świeże potrawy dostaniecie nad morzem, w Ostii, na przykład w Pesce fritto e baccalà, Via Rutilio Namaziano, 4/a.

Mam nadzieję, że moje propozycje na rzymski obiadek bez pizzy i makaronu spotkają się z Waszym zainteresowaniem. Liczę również na to, że niektórzy z Was zechcą tych propozycji skosztować.

 

 

Jeśli wpis przydał Ci się, daj mi znać proszę.

Jeśli zaś znasz kogoś, komu może się przydać, udostępnij go proszę.

 

 

Basia Kaminska
filolożka, anglistka, instruktorka języka angielskiego
od ponad 15 lat w Rzymie
przewodniczka po Rzymie, regionie Lacjum i Watykanie w języku angielskim i polskim
autorka eprzewodników „Rzymskie smaki” i „W cieniu Rzymu”
wielojęzyczna mama wielojęzycznego nastolatka