fbpx

Pollo con i peperoni alla romana czyli kurczak z papryką po rzymsku to wielka klasyka kuchni stolicy Włoch. Ja go uwielbiam. Nie tylko dlatego, że jest przepyszny do takiego stopnia, że prosi się o scarpetta, czyli o wysmarowanie do czysta chlebem miseczki pełnej sosu. Lubię go też dlatego, że jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Sami spróbujcie.

 

Pollo con peperoni alla romana oryginalnie był bez papryki, którą dodano w latach ’60. Nezależnie jednak czy jest on z papryką czy bez trudność jego przygotowania oraz koszt potrawy są niewielkie. Czas przyrządzenia tej potrawy oscyluje pomiędzy 20 a 30 minut oraz wymaga on około godziny gotowania. Podaję Wam tu przepis na cztery porcje.

 

Do przyrządzenia kurczaka potrzebujemy kupić:

 

 

1 kg kawałków z kurczaka, ja najczęściej używam udka i podudzia

80 ml oliwy z oliwek extravergine

200 ml białego wytrawnego wina

2 szczypty drobnej soli

pieprz do smaku (opcjonalnie)

600 g pomidorów w puszcze w kostkach

listek mięty

 

Do przyrządzenia zaś papryki potrzebujemy:

 

 

80 ml oliwy z oliwek extravergine

2 duże papryki czerwone

2 duże papryki żółte Peperoni

1 średnia cebula

2 szczypty drobnej soli

½ szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania

Myjemy, osuszamy i czyścimy paprykę. Usuwamy z niej ogonek, nasiona i białe paski, które znajdują się w środku wzdłuż ścianek. Następnie kroimy paprykę na grube, około dwucentymetrowe paski.

Na patelnię z powłoką teflonową wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę. Podsmażamy ją kilka minut aż się zeszkli następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną paprykę. Dolewamy pół szklanki wody, dodajemy dwie szczypty soli do smaku i dusimy to wszystko na średnim ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Kiedy tylko papryka nieco zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok.

W międzyczasie do dosyć dużego garnka z powłoką nieprzywierającą wlewamy oliwę i lekko ją podgrzewamy. Następnie do oliwy wkładamy kawałki kurczaka i je obsmażamy na dosyć dużym ogniu aż się zarumienią nieco z każdej strony. Podlewamy je białym winem i je odparowujemy smażąc nadal kurczaka na niewielkim ogniu. Kiedy już nie czujemy zapachu wina dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy i dodajemy sól do smaku. Następnie dusimy to wszystko pod pokrywką na niewielkim ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu.

Kiedy kurczak już jest miękki dodajemy do niego paprykę z cebulką, dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na niewielkim ogniu aby smaki dobrze się połączyły. Następnie podajemy kurczaka z sosem i kawałkami papryki na ciepło dekorując listkiem mięty oraz świeżym chlebem.

Po ostudzeniu kurczaka przechowujemy go w lodówce w garnku lub w naczyniu hermetycznie zamkniętym. Możemy go podawać ponownie po podgrzaniu.

Smacznego

 

Jeśli natomiast w Rzymie chcecie spróbować tego przysmaku zapraszam Was do mojego eprzewodnika

 

 

 

https://basiakaminska.pl/produkt/rzymskie-smaki-gdzie-dobrze-zjesc-i-wypic-w-rzymie-eprzewodnik/

 

Jeśli wpis przydał Ci się, daj mi znać proszę.

Jeśli zaś znasz kogoś, komu może się przydać, udostępnij go proszę.

 

Basia Kaminska

filolożka, anglistka, instruktorka języka angielskiego

od 2007 roku w Rzymie

przewodniczka po Rzymie, regionie Lacjum i Watykanie w języku angielskim i polskim

autorka eprzewodników „Rzymskie smaki” i „W cieniu Rzymu”

wielojęzyczna mama wielojęzycznego nastolatka