fbpx

Tivoli jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w okolicach Rzymu. Zawdzięcza to zdecydowanie swojemu położeniu w odległości 30 km od Wiecznego Miasta. Ławo tu się dostać komunikacją miejską oraz własną. Miasteczko oferuje przepiękne atrakcje wpisane na listę UNESCO takie jak Villa D’Este, Villa Gregoriana czy położona niedaleko Villa Adriana. Wiele osób przyjeżdża tu na cały dzień i wówczas warto wiedzieć gdzie można dobrze zjeść. Dzisiaj polecam Wam urocze miejsce w samym centrum Tivoli: Taverna della Rocca.

Tivoli główny plac

Ogrody i fontanny w Villa D’Este

Villa Adriana

Taverna della Rocca znajduje się w zamku Rocca Pia, który powstał w 1461 roku na życzenie papieża Piusa II Piccolomini. Miał on służyć otrzymaniu w ryzach lokalnej społeczności. Znajduje się w centrum Tivoli i jej struktura jest zachowana w idealnym stanie. Otwarta została dla zwiedzających w 2018 roku.

Rocca Pia

Architektami byli prawdopodobnie uczniowie architekta Filarete z Florencji: Niccolò i Varrone. Cała twierdza powstawała na przestrzeni stulecia. Nad jej konstrukcją czuwali papież Sykstus IV della Rovere (na jego cześć Kaplica Sykstyńska), Aleksander VI Borgia oraz papież Juliusz II della Rovere (na jego zlecenie Michał Anioł namalował freski na sklepieniu Kaplicy Sykstyńskiej).

Rocca Pia już od 1870 gości La Taverna della Rocca, która jest urządzona nieco w stylu renesansowego zamku. Posiada również przepiękny ogródek ze stolikami i zielonymi girlandami. Pierwotnie tuż przy restauracji znajdowała się rzeka Aniene.

Wnętrze lokalu

Od 1989 roku Severino, który jest właścicielem lokalu, oferuje zadbane wnętrze oraz stoliki na zewnątrz, intymną atmosferę, miła obsługę i doskonałą kuchnię. Jest to idealne miejsce na kolację w gronie przyjaciół, na przyjęcie, ale również na szybki nieformalny lunch.

Ogródek ze stolikami na zewnątrz

Restauracja ma dosyć obszerne menu, a w nim zarówno dania na bazie makaronu, mięsa oraz ryb i owoców morza. Niestety z racji tego, że Tivoli jest nieco oddalone od morza, zdecydowanie trudniej tu o świeże morskie przysmaki, wiele z nich jest niestety mrożonych. Ja zawsze jestem zwolennikiem jedzenia ryb i owoców morza nad morzem.

Wśród rybnych starterów znajdziecie sałatkę z owoców morza, marynowanego łososia, rybne carpaccio, czy też ośmiornicę z ziemniakami i oliwkami. Wśród starterów tak zwanych terra, czyli produkty ziemi, możemy wybrać deskę serów i wędlin, tatar wołowy z borowikami (niestety również mrożone, gdyż jest to produkt sezonowy), flaczki po rzymsku (trippa alla romana) czy krowi ogon (coda alla vaccinara).

O tradycyjnej kuchni rzymskiej pisałam tutaj

https://basiakaminska.pl/766-2/

Tutaj znajdziecie „Rzymskie smaki” kulinarny e-przewodnik po Wiecznym Mieście i lokale, w których dobrze zjecie.

https://rzymskiesmaki.pl/przewodnik/

Z pierwszych dań możemy wybrać na przykład risotto alla crema di scampi (risotto z kremem z homarców) czy spaghetti alle vongole (spaghetti z małżami). Jeśli zrezygnujemy z dań na bazie owoców morza, mamy do wyboru jedno z typowych przysmaków rzymskich. Lokal proponuje cacio e pepe, spaghetti alla carbonara, spaghetti alla gricia lub też bucatini all’Amatriciana. Wszystkie te opcje znajdziemy w pozycji Primi della tradizione Romana.

Drugie dania to znowu wybór między mięsem a rybą. Filet z dorsza baccalà, pieczona w piekarnku dorada lub też smażone w panierce kalmary i krewetki. Ja jednak polecam mięsa takie jak grigliata mista czyli miks grilowanego mięsa drobiowego, wieprzowego, kiełbaski lub antrykot wołowy, grilowany filet czy nawet stek po florencku (ten zawsze jednak lepiej zjeść w lkalu, który się w tym specjalizuje).

Oprócz tego jeszcze jest tutaj pizzeria i wszelkie typowe dla niej startery takie jak bruschette czy suppli i wybór około 15 rodzajów pizzy. Na końcu menu znajdziemy dodatki do mięsa takie jak mieszana sałata, grilowane warzywa czy pieczone ziemniaki. I jeszcze desery, napoje i wino lokalne.

Ja zamówiłam deskę serów i wędlin a do niej grilowane warzywa oraz cacio e pepe. Do tego świartka czerwonego winia i dużo wody. Obiadek zaliczony. Cena 36 euro.

Grilowane mięso i warzywa

Kiedy będziecie wybierać się do Tivoli i szukać ciekawego miejsca na obiad lub kolację polecam Wam zdecydowanie Taverna della Rocca. Życzę Wam smacznego.

 

 

Jeśli wpis przydał Ci się, daj mi znać proszę.

Jeśli znasz kogoś, komu może się przydać, udostępnij go proszę.

 

Basia Kaminska

filolożka anglistka instruktorka języka angielskiego

od ponad 14 lat w Rzymie

przewodniczka po Rzymie, regionie Lacjum i Watykanie w języku angielskim i polskim

autorka eprzewodników „Rzymskie smaki” i „W cieniu Rzymu”

wielojęzyczna mama wielojęzycznego nastolatka