fbpx

Na upały w Rzymie dużo jest pomysłów i każdy stara się sobie pomóc jak może. Zatem jedną z desek ratunkowych stanowią lody, które znajdziecie w Wiecznym Mieście na każdym kroku. Poniżej przedstawiam Wam trzynaście rzymskich lodziarni, które zasługują na uwagę. Mam nadzieję, że nie będzie to pechowa trzynastka.

 

🍦 LA ROMANA

La Romana to lodziarnia z Rimini, która w Rzymie otworzyła swój pierwszy lokal przy via Ostiense 48, niedaleko stacji Piramide. Obecnie mają oni swoje lodziarnie w kilka punktach miasta: w pobliżu Placu Navona, przy piazza Sant’Andrea Della Valle 1, przy metro San Giovanni in Laterano, na via Magna Grecia 47A, w pobliżu stacji Termini na Via XX Settembre 60.

 

La Romana przy via Ostiense

 

W tych lodziarniach znajdziemy bardzo schludny minimalistyczny wystrój. Zdecydowanie ochotę na lody też pobudzą fontanny z czekoladą, która jest wlewana do rożków: do wyboru mamy mleczną, gorzką lub białą. Naszą uwagę przyciągną również ciekawe nazwy lodów takie jak zabaione come una volta czy bacio di dama. Jeśli ktoś lubi lody pistacjowe to tutaj mają one konsystencję pesto czyli roztartych orzeszków. Dostaniemy także sorbety oraz cremolato w kubku czyli rodzaj sorbetu ale w bardziej ciekłej formie. Koniecznie spróbujcie cremolato di pesca czyli o smaku brzoskwini.

 

La Romana wnętrze

 

Oprócz tego kupimy tutaj także lody na patyku i torty. Wszystkie produkty La Romana są wytwarzane w ich własnym laboratorium, na bazie składników naturalnych. Do lodów możecie też bez dodatkowej opłaty poprosić bitą śmietanę, która tutaj występuje w kilku smakach: klasyczny, kawowy, tiramisu.

 

🍦 GELATERIA DEL TEATRO

Gelateria del Teatro powstała na via dei Coronari 65/66, przy jednej z najpiękniejszych uliczek Rzymu. Tam sama często zaglądam i miejsce to zawsze polecam moim turystom.

 

Gelateria del Teatro na via dei Coronari

 

Historia lodziarni zaczęła się w 2004 roku kiedy Stefano i Silvia, czyli właściciele, lata temu zaczęli poszukiwać najlepszego smaku losów we Włoszech oraz za granicą. Po jakimś czasie jednak, nie mogąc zadowolić swojego podniebienia postanowili, że zrobią go sami. W ten sposób otworzyli oni swoje laboratorium lodów. Na początku uczyli się od ekspertów, najlepszych rzymskich lodziarni.  Stopniowo jednak zaczęli dodawać oni swoje własne składniki z odrobiną fantazji, własnych upodobań, doświadczeń z podróży oraz pasji do lodów.

Druga lodziarnia otwarta kilka lat później znajduje się w pobliżu synagogi na rzeką Tyber, na via del Teatro di Marcello 10, a trzecia na Lungotevere dei Vallati 25. Oferuje ona lody rzemieślnicze, które powstają w ich własnym laboratorium z naturalnych sezonowych składników. Polecam lody dyniowe jesienią.

 

🍦 FATAMORGANA

Fatamorgana znajduje się w pobliżu Campo de’Fiori na via dei Chiavari 37A, na Zatybrzu na Via Roma Libera 11 w pobliżu Piazza San Cosimato oraz w dzielnicy Monti w okolicy Koloseum przy Piazza degli Zingari 5, via della Croce 46 w pobliżu Piazza di Spagna. To właśnie Maria Agnese Spagnuolo, która jest twórcą lodów, w przeciągu kilku ostatnich lat otworzyła lodziarnie w kilku punktach Rzymu. Jej filozofia uczy, że dobre jedzenie przez żołądek dociera do każdej części naszego ciała.

 

Lodziarnia Fatamorgana w pobliżu Campo de’Fiori

 

Fatamorgana jest lodziarnią, która oferuje lody z naturalnych składników, bezglutenowe, wegańskie czyli bez mleka i jajek oraz bez cukru. Wafelki do lodów też są bezglutenowe. Proponuje ona również duży wybór smaków i bardzo ciekawe kombinacje. Dlatego też lodziarnia szybko zdobyła popularność a jej lody zostały uznane za najlepsze we Włoszech.

Wewnątrz lodziarni zobaczymy ferię kolorów ale wszystkie bardzo naturalne, bez jaskrawych barw, które tworzą sztuczne barwniki. Tutaj lody o smaku melona zawierają kawałeczki soczystego owocu, w lodach pistacjowych poczujemy fragmenty orzeszków pistacjowych z Bronte, małego miasteczka na Sycylii skąd pochodzą najlepsze pistacje.

 

Lody w Fatamorgana

 

Lista zaś smaków powala i sprawia, że trudno zdecydować się na tylko dwa lub trzy. Nazwy smaków też są niezwykle zaskakujące jak na przykład Bacio del Principe (czyli „pocałunek księcia”). W nim znajdziecie roztarte orzechy laskowe z czekoladą oraz Panacea, na którą składa się mleko migdałowe, żeń-szeń i mięta. Zaś smakiem, który najchętniej wybierają klienci to bazylia, orzech włoski i miód. Ten smak stworzyła tylko lodziarnia Fatamorgana zatem wiele osób z całego Rzymu tu przychodzi, żeby go spróbować.

Z oryginalnych i niespotykanych smaków możecie jeszcze spróbować latem lodów owocowych z dodatkiem wina. Wśród bardziej kremowych lodów znajdziecie lody czekoladowe z dodatkiem tytoniu i cynamonu Fata Morgana’s Kentucky Chocolate with Tobacco and Cinnamon Cream. Inne smaki, które mogą stanowić ciekawe doznania to gruszka i gorgonzola (Pear and Gorgonzola) oraz Little Devil z pomidorami i super pikantną papryczką habanero.

 

🍦 GLAUCO

Glauco to lodziarnia, która znajduje się w pobliżu Koloseum w dzielnicy Monti na via Panisperna 245. Oferuje nieduży wybór lodów, około dwudziestu smaków, ale są one najlepszej jakości. Około 70% stanowią lody kremowe na bazie mleka, wśród nich zdecydowanie warty spróbowania jest smak „Cannolo Siciliano”, którego to bazą jest ser ricotta jak w nadzieniu sycylijskich cannoli.

 

Lodziarnia Glauco

 

Sama lodziarnia ma nieco francuski wygląd i przyciąga swoimi pastelowymi barwami. Nieco inna od rzymskich gelaterie oferuje ona do swoich lodów też makaroniki a ich kolekcja tutaj robi wrażenie. To z pewnością ją odróżnia od innych rzymskich lodziarni, która do loda wkłada wafelek i nakłada bitą śmietanę. W tej lodziarni do loda o dwóch smakach możemy wybrać sobie jednego makaronika.

Makaroniki są to francuskie niewielkie ciasteczka zrobione z białek jaj, zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) oraz cukru pudru. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa maccarone oznaczającego pastę, co nawiązuje do pasty migdałowej, która jest jednym ze składników makaroników. Z pewnością lodziarnia Glauco jest miejscem unikatowym i koniecznym do odwiedzenia dla miłośników makaroników.

 

🍦 FRIGIDARIUM

Frigidarium mieści się na via del Governo Vecchio 112, w okolicy przepięknego Placu Navona. To tutaj w sercu Starego Miasta zrodziła się lodziarnia, która proponuje lody rzemieślnicze. Są one nie tylko produktem spożywczym ale prawdziwym wyrazem artyzmu, dziełem sztuki. Starannie wyselekcjonowane składniki najwyższej jakości tworzą wyjątkowe doznania smakowe.

Lodziarnia używa świeżego mleka pełnego, pasteryzowanych jajek oraz sezonowych świeżych owoców do wytwarzania swojego zimnego przysmaku. Nie stosuje żadnych konserwantów, sztucznych barwników, rafinowanego cukry czy oleju palmowego.

 

Frigidarium

 

Proponują oni lody rzemieślnicze w klasycznych smakach, takich jak fior do latte, stracciatella, pistacjowe, czekoladowe czy zabaione. Oprócz tego jeszcze często pojawia się tak zwane „specialita del giormo” czyli „specjalność dnia”. Jest to smak, który stanowi innowację i jego zadaniem jest też zaskoczyć klienta. Wśród tych propozycji znajdziemy cheesecake w kilku wersjach: czekoladowej, mango lub malinowej, szafran i pistacja czy moukkotta czyli panna cotta, krówki i prażone orzechy arachidowe. Lodziarnia oferuje również duży wybór sorbetów. Z pewnością Was nie rozczaruje.

 

🍦 SAN CRISPINO

San Crispino jest niewielką lodziarnią w pobliżu Fontanny di Trevi na via della Panetteria 42. Ukryta wewnątrz budynku z niepozornym wejściem niestety sprawia, że wielu turystów ją pomija, a szkoda. Od lat to lody San Crispino zdobywają mnóstwo nagród i wyróżnień na wielu konkursach lodowych we Włoszech i na świecie. O nich pisała włoska gazeta Repubblica a nawet amerykański New York Times.

A zaczęło się to tak: dwaj bracia Pasquale i Peppino, synowie Sycylijczyka i mamy Niemki mieli stać się jeden adwokatem drugi zaś lekarzem. Ich mama robiła wspaniałe słodkości i lody. Tych dwóch młodych studentów przyjeżdżało do Rzymu, do miasta, które bardzo im się podobało. Nigdzie jednak nie mogli oni znaleźć lodów, które by im smakowały.

Dlatego też w 1992 roku postanowili oni otworzyć swoją pierwszą lodziarnię w Rzymie. Znajdowała się ona na peryferiach ale bardzo szybko stała się popularna dzięki cytrynowemu sorbetowi i smaku krem whisky. Jedna tylko sprawa nie szła dobrze: długie kolejki, tamowanie ruchu i hałasy pod budynkiem powodowane przez tłumy wielbicieli lodów przyciągały służby porządkowe.

 

Lodziarnia San Crispino

 

Lodziarnia San Crispino oferuje smaki klasyczne i mniej klasyczne oraz doskonałe sorbety. Ich lody są rzemieślnicze własnej produkcji i wytwarzane z naturalnych składników. Ich konsystencja jest bardzo delikatna i smaki łagodne zatem są one przechowywane w metalowych pojemnikach pod przykryciem. Koniecznie spróbujcie sorbet malinowy i ananasowy. Wszystkie lody podawane są w kubeczkach, nie w wafelkach, których tutaj nie dostaniecie. Nie dostaniecie tutaj również bitej śmietany do lodów, tylko lody.

San Crispino jest jedną z historycznych już lodziarni rzemieślniczych w Rzymie. Zachowała ona swoje wysokie standardy jakościowe. Lodziarnia ma swoich wiernych wielbicieli wśród lokalsów chociaż okolice Fontanny do Trevi najeżdżają każdego dnia tysiące turystów. W ich logo widnieje dłoń Sam Crispino, świętego patrona szewców i rzemieślników, symbol rzemiosła i rękodzielnictwa.

 

🍦 OLD BRIDGE

Old Bridge znajduje się tuż przy Watykanie w pobliżu Piazza Risorgimento na via dei Bastioni di Michelangelo 5. Od 1987 roku ta niewielka rodzinna lodziarnia wytwarza swoje własne lody metodą rzemieślniczą. Używa ona tylko produktów naturalnych najlepszej jakości oraz pochodzącego z terenu Włoch pasteryzowanego pełnego mleka biologicznego. W lodach nie znajdziemy konserwantów, sztucznych barwników ani utwardzonych tłuszczów.

 

Lody w Old Bridge

 

Założycieli i właścicieli Old Bridge Gianni i Antonello zainspirowała chęć stworzenia czegoś unikatowego. Pałając chęcią podzielenia się swoją pasją zagłębili się oni w sztukę tworzenia lodów rzemieślniczych. Respektują oni tradycyjne receptury oraz wybór najlepszej jakości składników. Dostaniecie tutaj przede wszystkim smaki klasyczne takie jak pistacjowy, tiramisù, kawowy czy śmietankowy. Miejsce obowiązkowe do odwiedzenia po wizycie w Muzeach Watykańskich. Druga zaś lodziarnia Old Bridge mieści się na Zatybrzu na via della Scala 70.

 

🍦 LEMONGRASS

Lodziarnia Lemongrass ma swoje dwa punkty w pobliżu Watykanu, jeden na Via Ottaviano 29 a drugi na via Giulio Cesare 56. Tutaj odkryjecie prawdziwy smak włoskich lodów, w których równoważą się tradycja i innowacja. W tym słodkim deserze przeplata się miłość do autentycznych smaków oraz jakość włoskiego rękodzielnistwa w wytwarzaniu lodów. Lemongrass tworzy lody rzemieślnicze z najwyższej jakości składników, na przykład z pistacji Bronte D.O.P. czy świeżych owoców sezonowych. Każdy smak jest jedyny w swoim rodzaju.

Doceniają oni smak, wyjątkowe wartości odżywcze oraz dużą gamę smaków, które oferują. W ich lodach nie ma tłuszczy utwardzonych ani sztucznych barwników gdyż wierzą oni w to, iż produktu spożywcze muszą być naturalne i zdrowe. W ofercie Lemongrass znajdziecie też lody bezmleczne, które są bardzo lekkie ale też pięknie egzaltują one swój smak.

 

Lody w Lemongrass

 

Pasją Lemongrass, tak o sobie mówią, jest również przestrzeganie wysokich standardów produkcji rzemieślniczej. Z tego też powodu z entuzjazmem i pieczołowitością poświęcają oni swój wysiłek na wyszukiwanie najlepszych składników we wszystkich regionach Włoch. Koncentrują się oni na tworzeniu lodów o perfekcyjnej równowadze między tradycją i oryginalnością tak bardzo typowych dla Bel Paese.

 

🍦 RIVARENO

Rivareno znajdziemy na via Magna Grecia 25, w pobliżu stacji San Giovanni, w Ostii na via Stazione Vecchia 10/12. Założeniem lodziarni Rivareno jest nie tylko dostarczenie klientowi doskonałych lodów ale również realnego doświadczenia sensorialnego. Z tego też powodu ich laboratorium każdego dnia stara się utrzymać na wysokim poziomie jakość, świeżość i autentyczność swoim lodów.

Lodziarnia na swojej stronie wymienia dziesięć złotych zasad, które pozwalają im wytwarzać najlepsze z możliwych lody. Wśród tych najważniejszych znajdziemy świeżość gdyż w każdej lodziarni posiadają oni własne laboratorium lodów. W lodach nie znajdziemy tłuszczów utwardzonych, sztucznych barwników ani mono czy dwuglicerydów. Wszystkie zaś składniki używane w produkcji lodów pochodzą ze znanych upraw a owoce sorbety składają się że świeżych owoców.

 

Lodziarnia Rivareno

 

Lody są niesamowicie kremowe i rozpływają się w ustach. Ich temperatura nie jest za niska, w porównaniu z innymi lodami wręcz niższa tak, aby nasze podniebienie nie doznawało szoku termicznego.

 

🍦 THE GELATIST

The Gelatist posiada kilka swoich lodziarni w Rzymie: na via del Tritone 90, via Nazionale 19 A i via Nazionale 160, przy Fontannie di Trevi na Piazza di Trevi 95, na via del Corso 74 i 292 oraz kilka jeszcze miejsc nieco dalej od centrum. The Gelatist jest zatem znakiem znanym wśród lodziarni stolicy Włoch. Coraz więcej rzymian kocha te lody do takiego stopnia, że znalazły się one wśród dziesięciu finalistów konkursu Aromacipiace – Le gelaterie di RomaToday, czyli lodziarnie Rzymu dzisiaj.

Ich główne laboratorium, które dostarcza lody do lodziarni w centrum znajduje się przy via Nazionale. Natomiast The Gelatist przy via Tuscolana ma też swoje własne laboratorium. Ich rzemieślnicze lody są na bazie naturalnych składników i mogą je spożywać osoby uczulone na gluten, laktozę oraz weganie. Proponują oni smaki, które można rzadko można znaleźć gdyż pragną się czymś wyróżnić.

 

Lodziarnia The Gelatist na via Tuscolana

 

Koniecznie spróbujcie „Mascarpone, lampone e lavanda”, czyli ser mascarpone, maliny i lawenda oraz „Ananas, menta e zenzero”, czyli ananas, mięta i imbir. Co miesiąc znajdziemy na ich liście jakiś nowy i oryginalny smak. Zawdzięczają go oni kreatywności swojego technika, który eksperymentuje z nowymi składnikami i ich kombinacjami.

 

Lody w The Gelatist

 

Lody w The Gelatist nie zawierają konserwantów, smaki owocowe są sorbetami na bazie wody. Proponują oni też lody kremowe bez mleka, dla wegan oraz bezglutenowe. Oprócz lodów dostaniecie tutaj jogurt w kilku smakach z różnego rodzaju posypką oraz gofry, na które są podawane z lodami. Wnętrze lodziarni też jest dużym plusem, zachwyca dbałością o detale i nieco awangardowym wyglądem.

 

🍦 GELATERIA DELLA PALMA

 

Gelateria della Palma

 

Gelateria della Palma znajduje się niedaleko Panteonu na via della Maddalena 19-23. Jedno co mogę powiedzieć, to lodziarnia ta szczyci się tym, że w swojej ofercie posiada 150 smaków lodów!!! Wśród nich również lody bezglutenowe i bezmleczne sorbety. Jeśli chcecie je wszystkie spróbować myślę, że będzie to prawdziwe wyzwanie. Oferuje ona też lody w wersji mousse ale tych nie polecam gdyż są bardzo tłuste.

 

Lody w Gelateria della Palma

 

Lodziarnia powstała w 1978 roku z woli twórcy Claudio Patassini. Jest ona miejscem, które odwiedza wielu turystów skuszonych wyborem smaków. Kiedy wejdziecie do środka oszołomi Was feria kolorów lodów ustawionych w wielu witrynach, które tworzą rodzaj podkowy. Możecie też usiąść z lodem przy stoliku na zewnątrz jeśli tylko Wam się to uda. Oprócz lodów znajduje się tutaj kawiarnia i cukiernia, która codziennie proponuję coś nowego.

Nie jest to moja ulubiona lodziarnia ale często zabieram tam moich turystów aby zobaczyć ich relację na taki wybór lodów.

 

🍦 PALAZZO DEL FREDDO DI GIOVANNI FASSI

Palazzo del Freddo Giovanni Fassi jest instytucją w Rzymie, stanowi jedną z najstarszych wytwórni lodów rzemieślniczych we Włoszech. Założył ją w 1880 Giovanni Fassi i dzisiaj znajduje się w centrum miasta na Eskwilinie, niedaleko stacji Termini. Jest to miejsce, które rzymianie dobrze znają i bardzo często odwiedzają. Niestety turystom jest tam nie zawsze po drodze.

 

Lody w Fassi

 

Historia zaczyna się od Giacomo Fassi, który pochodził z Piemontu. W roku 1850 podróżował on przez Włochy z północy na południe w poszukiwaniu pracy. Dotarł aż na Sycylię, gdzie poznał swoją przyszłą żonę Giuseppinę. Przenieśli się oni do Rzymu, gdzie otworzyli piwiarnię oraz grattachecca, czyli miejsce, gdzie wytwarzano lód i podawano go kruszony lód z sokami owocowymi. Początkowo znajdowała się ona na via delle Quattro Fontane w pobliżu via Barberini.

 

Znak firmowy Palazzo del Freddo Giovanni Fassi

 

Giacomo, który zmarł w 1902 roku, miał syna o imieniu Giovanni. Był on oficjalnym ciastkarzem (cukiernikiem) i wytwórcą lodów na dworze króla Włoch. Zwolnił się z tego stanowiska gdyż nowe zarządzenie nakazywało mu zgolić wąsy, czego on zrobić nie chciał. W roku 1907 przeniósł on rodzinny sklep na Plac Navona, a potem w 1910 roku na via Piave. W ostateczności w 1928 roku sklep na dobre zakotwiczył się na via Principe Eugenio 65, w budynku dawnych stajni Pałacu Calderai Torlonia.

Podczas dwudziestolecia międzywojennego Fassi serwował lody Benito Mussoliniemu, królowi Wiktorowi Emanuelowi III, oraz Adolfowi Hitlerowi. Podczas drugiej wojny światowej Niemcy zarekwirowali znajdujący się w pobliżu hotel i tu w lodziarni bardzo często spotykali się jedząc lody i słuchając muzyki. Po wjeździe wojsk amerykańskich do Rzymu lodziarnia została zajęta przez Amerykański Czerwony Krzyż i używana do produkcji lodów dla żołnierzy amerykańskich. Lodziarnia po śmierci Giovanni przeszła w ręce jego syna Leonida. Później jego dzieci, Daniela i Fabrizio, stali się właścicielami lodziarni. Obecnie spadkobiercą jest Andrea Fassi.

Lodziarnia mieści się w dawnych stajniach gdzie posiada również własne niewielkie laboratorium, które można też zwiedzać. Koniecznie należy tu spróbować lodów o smaku ryżu oraz kostki czekoladowe z lodami w środku zwane sampietrini, które są jedyne w swoim rodzaju.

 

San Pietrini

 

O tej słynnej lodziarni przeczytacie więcej tutaj 🔽

https://basiakaminska.pl/il-palazzo-del-freddo-giovanni-fassi-lodowe-imperium/

 

🍦 GIOLITTI

Giolitti istnieje od 1900 roku i jest jedną z najstarszych działających do dzisiaj lodziarni w Rzymie. Znajduje się ona na via deli Uffici del Vicario 40, niedaleko Panteonu tuż przy Izbie Deputowanych włoskiego Parlamentu. Posiada ona wewnętrzna salę i stoliki wewnątrz i na zewnątrz, przy których obsługuje kelner, zatem koszt loda przy stoliku będzie zdecydowanie wyższy.

Historia lodziarni sięga 1890 roku kiedy Giuseppe i Bernardina Giolitti otworzyli sklep mleczny na ulicy Salita del Grillo niedaleko Koloseum. W nim sprzedawali oni własnej produkcji mleko pochodzące z pastwisk wsi podrzymskiej. Ze względu na jakość swoich produktów wkrótce stali się oni dostawcami mleka na stół królewski Pałacu na Kwirynale.

Kilka lat później otworzyli oni kolejny lokal Giolitti, historyczne już miejsce na Via Uffici del Vicario. Tam jeden z ich synów, Nazzareno, wraz z żoną oprócz sprzedaży mleka zaczął też wytwarzać lody. Po wojnie lodziarnia bardzo się powiększyła i stała się najbardziej znana w całej stolicy. Syn Nazzareno, Silvano otaczał produkcję lodów wyjątkową uwagą tworząc swoje własne smaki i receptury, które to wciąż pieczołowicie przechowują jego żona i trzech synów.

 

Lodziarnia Giolitti

 

Dzisiaj wciąż zjemy tu lody tradycyjne stworzone według rodzinnej tradycji od trzech pokoleń. Są one doceniane przez Rzymian oraz turystów z całego świata. W 1960 roku powstała jeszcze lodziarnia Giolitti w dzielnicy Eur, tuż przy tak zwanym laghetto, czyli sztucznym jeziorze. Mieszkańcy tej części miasta chętnie tu wpadają na lody.

 

Mam nadzieję, że uda Wam się spróbować lody z tych moich proponowanych trzynastu lodziarni Rzymu. Jestem pewna, że jest ich znacznie więcej. Może macie nawet swoje ulubione. Podzielcie się zatem nimi w komentarzach.

 

 

Jeśli wpis przydał Ci się, daj mi znać proszę.

Jeśli znasz kogoś, komu może się przydać, udostępnij go proszę.

 

Basia Kaminska

filolożka anglistka instruktorka języka angielskiego

od 2007 roku w Rzymie

przewodniczka po Rzymie, regionie Lacjum i Watykanie w języku angielskim i polskim

autorka eprzewodników „Rzymskie smaki” , „W cieniu Rzymu”, „Ostia na jeden dzień i na wakacje”

wielojęzyczna mama wielojęzycznego dorosłego syna