fbpx
Zielony groszek z boczkiem jest typowym contorno, czyli przystawką, która jest bardzo popularna w Rzymie. Dostaniemy ją w wielu tavola calda, czyli dosłownie na „ciepłym stole”, w jadłodajniach porównywalnych do naszych barów mlecznych. Tu spożywa obiad wielu Rzymian i osób mieszkających w Rzymie.
 
W tavola calda czekają na nas już gotowe dania, za które zapłacimy niewiele. Obowiązuje w nich samoobsługa, zatem bierzemy tackę, zamawiamy to, co lubimy, bierzemy sztućce, chleb i wodę (piwo lub wino) płacimy, siadamy przy stoliku i spożywamy posiłek. Po zjedzeniu zazwyczaj po sobie odnosimy brudne naczynia. 
 
Jeśli jednak nie mamy możliwości zamówienia groszku z boczkiem możemy go sami przyrządzić, a do tego nie trzeba ani wielu składników, ani wiele czasu. Danie jest też tak proste, że każdy je może wykonać. Zatem do dzieła.
 
 
Składniki
 
Potrzebujemy:
 
zielony groszek świeży/ mrożony 450 g
 
wędzony boczek 100 g
 
woda 150 g 
 
oliwa extravergine do smaku
 
szalotka
 
sól do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Wyłuskajcie groszek jeśli jest świeży. Pokrojcie boczek na grubsze plastry a potem na paseczki. Pokrojcie szalotkę w kostkę.
 
W garnku podgrzejcie łyżkę lub dwie oliwy z oliwek i wrzućcie do niej szalotkę. Podsmażcie ją na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodajcie boczek i podrumieńcie wszystko razem przez około 3-4 minuty. Dodajcie groszek i odrobinę soli do smaku.
 
Podlejcie całość wodą, przykryjcie garnuszek i pozostawcie na ogniu przez około 12-13 minut, mieszając od czasu do czasu. Możecie dodać jeszcze odrobinę soli pamiętając jednocześnie, że słony jest już boczek. Wyłączcie ogień i nasz groszek z boczkiem jest już gotowy do podania. 
 
Jeśli ktoś z Was woli mniej zdecydowany smak, możecie użyć zwykłego boczku zamiast wędzonego. Ja zamiast boczku daję często moje ulubione guanciale, czyli wieprzowy policzek, dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku, prosciutto cotto pokrojone w kostkę oraz natkę pietruszki.
 
Danie to w letnie dni może nawet być jedyną potrawa na obiad lub kolację. Proponuję do niego jeszcze ukroić sobie kawałek chleba, moim ulubionym jest Lariano, i mamy pełnowartościowy, prosty i szybki posiłek.
 
Smacznego
 

 

Jeśli wpis przydał Ci się, daj mi znać proszę.

Jeśli znasz kogoś, komu może się przydać, udostępnij go proszę.