fbpx

Przygotowania do Wielkanocy w Rzymie to, zaraz po Bożym Narodzeniu, jeden z najpiękniejszych okresów w roku. Nadchodzi wiosna, miasto budzi się do życia, pojawiają się zazwyczaj tłumy turystów. Mieszkańcy Rzymu również wylegają na ulice, by cieszyć się słońcem, świergotem ptaków, dolce vita i dolce far niente. Jak wyglądają przygotowania do Wielkego Tygodnia i Wielkanoc w Rzymie? Zapraszam do przeczytania.

 

Wielkanoc w Rzymie to czas, kiedy jest pełno turystów. Wielu przyjeżdża już na obchody Niedzieli Palmowej. Tego dnia na Placu Świętego Piotra odbywa się uroczysta msza, podczas której Papież święci palmy. Tutejsze palmy to gałązki drzewa oliwnego i po porannej mszy wiele z nich, już poświęconych przez papieża, można znaleźć rozrzucone na placu. Zarówno Rzymianie jak i turyści zbierają je i przynoszą do domu.

Tutaj zawsze możecie sprawdzić kalendarz liturgiczny oraz ceremonie z udziałem papieża.

https://www.vatican.va/content/francesco/it/events/year.dir.html/2022.html

 

Rzymskie palmy

 

W Niedzielę Palmową Papież również błogosławi zebranych na placu wiernych. Jest to tak zwane błogosławieństwo „Na Anioł Pański” (Angelus) i odbywa się ono w każdą niedzielę w południe z okna Pałacu Apostolskiego (oczywiście wówczas, kiedy papież jest w Watykanie).

 

Pałac Apostolski

 

W poniedziałek zaraz po Niedzieli Palmowej w bazylice Świętego Piotra rozpoczynają się przygotowania do liturgii Wielkiego Tygodnia. W Wielki Czwartek odbywa się tu Msza Ostatniej Wieczerzy odprawiana przez Ojca Świętego. Podczas owej celebracji papież obmywa stopy osobom wybranych, często więźniom lub uchodźcom. Symbolizuje to Chrystusa myjącego stopy swoim uczniom stając się ich sługami.

W Wielki Piątek zazwyczaj o godzinie 17.00 w bazylice papież odprawia Mszę Pasyjną. Po czym na godzinę 21.15 udaje się pod Koloseum na Drogę Krzyżową (Via Crucis). Przygotowania do niej zaczynają się już przed Niedzielą Palmową, kiedy to włoska telewizja RAI1 ustawia nagłośnienie i oświetlenie. Wokół Koloseum stają ogromne wieże z reflektorami i głośnikami a tuż przed świątynią Wenus i Romy pojawia się ołtarz papieski wraz z krzyżem.

 

Przygotowania do Drogi Krzyżowej przy Koloseum przed Świątynią Wenus i Romy

 

W Wielki Piątek Koloseum zamyka się już we wczesnych godzinach popołudniowych. Okolica wokół jest zastawiona bramkami i podzielona na sektory, gdzie gromadzą się wierni. Mnóstwo policji i służb specjalnych pilnuje bezpieczeństwa Papieża i uczestniczących w ceremonii zebranych.

 

Droga Krzyżowa przy Koloseum (foto Tomasz Żukowski)

 

Sobota jest dniem, kiedy Rzymianie robią jeszcze ostatnie zakupy, idą na spacer, wyjeżdżają, gdyż wielu z nich tak właśnie spędza Wielkanoc. W Rzymie i w całych Włoszech nie święcimy pokarmów w Wielkanocną Sobotę. Można to jednak uczynić w Rzymie na przykład w polskim kościele pod wezwaniem Świętego Stanisława Kostki na via delle Botteghe Oscure między godziną 9.00 a 18.00 w odstępach półgodzinnych.

W Wielkanocną Niedzielę o godzinie 10.00 na Placu Świętego Piotra odbywa się prowadzona przez Papieża Msza Wielkanocna. Po niej zaś o godzinie 12.00 Papież błogosławi zebranych na placu wiernych. Ojciec Święty pojawia się wówczas na centralnym balkonie fasady Bazyliki Świętego Piotra.

 

Papieskie błogosławieństwo z balkonu fasady Bazyliki Świętego Piotra

 

Wszystkie te święte obchody Wielkiego Tygodnia bardzo niewiele interesują Rzymian i mieszkańców Wiecznego Miasta. Są one zdecydowanie wielką atrakcją turystyczną oraz religijnym przeżyciem dla osób wierzących. Rzymianie przygotowują się do Wielkanocy raczej obmyślając menu oraz planując wyjazdy.

Aby zrozumieć podejście Włochów do samej Wielkanocy, wystarczy poznać jedno włoskie przysłowie: „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, czyli Boże Narodzenie z rodziną, Wielkanoc z kim chcesz. Dla wielu osób w Polsce spędzenie Wielkanocy poza domem jest wręcz niewyobrażalne. Rzymianie zaś, i ogólnie Włosi, nie mają z tym problemu, Wielkanoc spędzają więc tam, gdzie chcą i z kim chcą.

W Rzymie Niedziela Wielkanocna to raczej wielkie święto, ale nie tak istotne, żeby pozamykać wszystko. Mnóstwo sklepów, barów i restauracji jest otwartych, ale żeby dobrze zjeść obiad w Wielkanoc raczej należy zarezerwować stolik. Może się okazać, że przyjdziemy do restauracji, która jest otwarta, ale ma tylko i wyłącznie gości z rezerwacjami.

Wielu Rzymian spędza Wielkanoc z rodziną. Śniadanie jest raczej zwykłym posiłkiem wręcz codziennym, czyli tradycyjny rogalik i cappuccino. Zamiast rogalika może być na przykład kawałek colomby. Jest to wielkanocny wypiek, który możemy kupić w każdym sklepie, barze, czy cukierni już zaraz po Walentynkach.

Ważnym posiłkiem jest wielkanocny obiad, czyli pranzo, na który schodzi się lub zjeżdża cała rodzina. Na pierwsze danie pojawia się często lasagna, cappelletti lub ravioli w rosole (cappelletti in brodo). Na drugie danie tradycyjnie podaje się jagnięcinę, czyli abbacchio. Symbolizuje ona baranka złożonego w ofierze.

W Rzymie łączą się tradycje wielkanocne ze wszystkich części Włoch. Dorośli zajadają się takimi przysmakami jak na przykład corallina, czyli rodzajem salami, coratella, czyli jagnięcymi podrobami smażonymi z karczochami, torta pasqualina, czyli ciastem francuskim nadziewanym szpinakiem albo karczochami, albo wielkanocna pizza al formaggio z serem na słono.

 

Corallina

 

Pizza al formaggio czyli babka z serem na słono

 

Na deser króluje colomba pasquale, czyli ciasto drożdżowe w formie gołębicy. Jest ona symbolem Wielkanocy we Włoszech, zarówno alegorycznie, jak i kulinarnie. Colomba pojawia się w wielu sklepach, barach i cukierniach w przeróżnych formach i opcjach. Są colomby polane ciemną, mleczną lub białą czekoladą, z kremem czekoladowym, pistacjowym lub cytrynowym z przepyszną, aromatyzowaną skórką pomarańczy, z adwokatem oraz innymi smakołykami. Największym producentem colomby jest Motta, który był pomysłodawcą tego wielkanocnego wypieku.

 

Colomba

 

Dzieci z niecierpliwością czekają na czekoladowe jajka z niespodzianką. Nie są to takie malutkie jajeczka, ale ogromne czekoladowe przysmaki z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady z dodatkiem orzechów, pistacji i suszonych owoców. Występują one w wielu rozmiarach i są owinięte w różnokolorowe folie związane łyszczący sznurkiem lub kokardą u góry. W środku każdego z nich ukryta jest niespodzianka.

 

Jajka z niespodzianką dla dorosłych

 

Jaja są prezentem przeważnie dla dzieci, dlatego w ich środku można znaleźć różnego rodzaju zabawki czy figurki. Obecnie przygotowywane są także jaja dla dorosłych zawierające na przykład kolczyki Swarovskiego w środku. Włosi nie tylko kupują czekoladowe jaja na prezenty, ale również ozdabiają nimi domy. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole.

 

Jajka z czekolady dla dzieci

 

Jeżeli cała rodzina nie chce spotykać się w domu jednego z jej członków, wówczas decyduje się na opcję obiadu w restauracji. Należy zadzwonić do restauracji i zarezerwować stolik, gdyż wiele lokali otwiera się tylko z tej okazji.

Poniedziałek Wielkanocny czyli Pasquetta (Mała Wielkanoc) jest dla Rzymian okazją żeby wyjść z domu. Spędzają oni czas z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu, jeśli tylko pozwala na to pogoda. Od rana wszyscy pakują jedzenie i wyjeżdżają za miasto albo do pobliskich parków na piknik. Ulubionym miejscem piknikowym Rzymian jest Villa Pamphilij, park Borghese oraz park villi Torlonia.

Duża popularnością cieszą się też plaże w Ostii, pełne młodych ludzi i całych rodzin na kocach urządzających sobie pikniki. Oprócz tego wszędzie są tu też bary i restauracje gdzie można zjeść, ale jak zawsze proponuję żeby zrobić rezerwacje wcześniej.

Kiedy będziecie planować wyjazd do Rzymu na czas Świąt Wielkanocy pamiętajcie o tym, żeby zarezerwować miejsce do spania, zwiedzanie z przewodnikiem oraz bilety do najważniejszych atrakcji dużo wcześniej. Mam nadzieję, że zechcecie chociaż raz tu w Rzymie spędzić Wielkanoc. A może ktoś z Was już tu był w trakcie tych świąt?

 

Jeśli wpis przydał Ci się, daj mi znać proszę.

Jeśli znasz kogoś, komu może się przydać, udostępnij go proszę.

 

Basia Kaminska

filolożka, anglistka, instruktorka języka angielskiego

od 2007 roku w Rzymie

przewodniczka po Rzymie, regionie Lacjum i Watykanie w języku angielskim i polskim

autorka eprzewodników „Rzymskie smaki” i „W cieniu Rzymu”

wielojęzyczna mama wielojęzycznego syna